Impotenta la femei

Impotentafeminina sau disfunctia sexuala feminina sunt termeni elevati folositi pentru a descrie o serie de dificultati in a experimenta dorinta sexuala, a te bucura de sex, a fi excitata sau a avea un orgasm. O femeie poate trece printr-o faza de micsorare a dorintei sexuale din cauza unor factori diferiti, cum ar fi stresul sau epuizarea fizica. Este posibil ca ea sa nu se poata bucura de sex deoarece sufera de dureri in timpul actului, care la randul lor pot fi cauzate de o serie de alti factori sau afectiuni medicale. In acest sens, femeile care sufera de cancer de san sau de tulburari de natura ginecologica pot fi afectate si de disfunctii sexuale.

Un anumit tip de impotenta feminina este analog cu impotenta masculina, fiind cauzata de scaderea fluxului de sange catre clitoris in timpul actului sexual. Factori psihosociali, cum ar fi abuzurile fizice trecute sau prezente si conflictele nerezolvate in legatura cu identitatea sexuala a persoanei pot juca un rol important in aparitia disfunctiilor sexuale la femei.

Pentru a prescrie un tratament adecvat unei femei care sufera de o disfunctie sexuala, doctorul trebuie intai sa depaseasca provocarea de a separa motivele intrinsece de cele extrinsece ce stau la baza unor astfel de disfunctii. In afara de durerea din timpul actului sexual sau prezenta clara a unei tulburari de fond, poate fi destul de dificil sa deosebesti intre dificultatea unei femei de a se excita si de a avea un orgasm si tehnica folosita de partenerul ei pentru a o stimula. Unele femei pot atinge orgasmul doar prin stimularea clitorisului, dar rolurile de gen si alte bariere pot sta in calea exprimarii dorintelor sale in fata partenerului.

Stimularea mentala joaca un rol crucial, iar daca o femeie este suparata pe partenerul ei sexual din total alte motive, acest lucru poate duce la scaderea libidoului ei cu acel partener. Fenomenul se numeste disfunctie sexuala situationala si este posibil ca femeia sa nu aiba aceeasi problema cu un alt partener pe care il considera mai atractiv.

Acolo unde se poate identifica un motiv ascuns, disfunctiile sexuale feminine, cum ar fi impotenta, pot fi tratate. In multe cazuri, un doctor poate recomanda vizite la un psiholog pentru ea si partenerul ei.

Cuplurile trec adesea prin perioade de suisuri si coborisuri in viata lor sexuala, frecventa relatiilor sexuale putind varia mult de la un cuplu la altul. Sexul devine o problema atunci cand cei doi parteneri nu mai sunt in egala masura multumiti si, fireste, dificultatile sexuale ale unuia din parteri afecteaza cuplul in ansamblul lui. Multe femei considera dificil sa discute cu partenerii de cuplu despre dificultatile pe care le resimt legat de actul sexual si in relatie, probabil cu educatia primita legat de rolul femeii in viata de cuplu.

Si mai multe se simt stinjenite la gandul ca ar putea cere ajutor calificat pentru rezolvarea problemei lor, nereusind din acest motiv sa caute si sa gaseasca o rezolvare a disfunctiei sexuale de care sufera.