Impotenta poate avea cauze psihologice

Stimularea mentala joaca un rol important in sex, atat in placerea resimtita per total, cat si in medierea cailor psihologice ale excitarii. Exista o serie de motive care pot sta la baza impotentei psihologice. De cele mai multe ori, stresul sau epuizarea fizica sunt explicatii plauzibile ale impotentei. Anxietatea, depresia sau stresul post-traumatic pot avea ca rezultat impotenta, la fel si abuzul fizic si sexual din trecut. Vinovatia asociata cu o relatie sau o aventura sexuala, cu probleme in relatie pot de asemenea contribui la instalarea impotentei. Un motiv al aparitiei impotentei adesea trecut cu vederea este confuzia in legatura cu identitatea sexuala a individului.

Din nefericire, cei mai multi oameni nu sunt constienti de faptul ca majoritatea cazurilor de impotenta psihologica sunt rezultatul direct al unor tulburari psihologice latente. Daca un individ nu este constient de aceasta tulburare, persoana in cauza se poate confrunta cu o acumulare de anxietate si stres de-a lungul unei perioade, care pe termen lung poatt inrautati impotenta, situatie ce la randul ei cauzeaza si mai mult stres. Asadar, intotdeauna este o idee buna sa elimini posibilitatea unei impotente fizice inainte de a evalua motivele psihologice. Pentru multi oameni, impotenta psihologica poate fi doar situationala sau doar cu un anumit partener de sex. Diferentierea dintre impotenta situationala si cea psihologica este extrem de importanta pentru ca abordarea unui tratament difera destul de mult de la un caz la celalat.

O persoana care sufera cu adevarat de impotenta psihologica poate avea destul de mult de castigat in urma unor sedinte de consiliere. Acestea pot ajuta in a stabili daca motivatia latenta poate fi inlaturata sau daca efectele ei pot fi reduse cu ajutorul unui tratament adecvat. De exemplu, oamenii care sufera de anxietate sau depresie pot avea nevoie de tratament pentru conditia lor. Persoanele afectate de tulburari cauzate de stres post-traumatic sau abuz pot avea nevoie de consiliere in metode de a face fata situatiei si pot suferi si de depresie. Pentru cei a caror impotenta se inrautateste din cauza faptului ca nu inteleg afectiunea fizica care le provoaca aceasta tulburare o simpla explicatie a afectiunii latente si o asigurare ca impotenta este tratabila pot fi de ajuns.

Anxietatea in legatura cu performanta in pat este cauza psihologica principala in aparitia disfunctiei erectile. Este extrem de frecventa, in special la primul raport cu un nou partener sexual. Anxietatea de performanta sau tracul este o problema ce poate aparea brusc la barbatii care au un esec erectil in timpul unui act sexual. Acest esec marcheaza experienta sexuala care, insotita de anxietate (teama) sau incapacitatea de a dobandi si de a mentine o erectie satisfacatoare, domina experienta sexuala. Aceasta problema se mai intalneste la barbati dupa o perioada de viata solitara.

O evaluare a impotentei psihologice ar trebui sa tina cont de identitatea sexuala a persoanei deoarece confuzia in acest domeniu poate fi de vina pentru incapacitatea sexuala a individului.